2021-07-25 07:41:18• hírek • Bede Emőke

Szatmár megyébe is jutott az etilén-oxidot tartalmazó fagylaltokból

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szakemberei a július 16. és július 22. közötti héten 95 ellenőrző akciót tartottak, melynek célkeresztjében ez alkalommal elsősorban a fagylaltok álltak.

Ennek oka abban keresendő, hogy a központi hatóság nemrégiben országos riasztást adott ki, mivel a Mars által gyártott Bounty, Twix és Snickers fagylaltok egy részében igazolták az etilén-oxid jelenlétét, mely egy, a gyártás során használt adalékanyaggal került be a termékekbe. Az E410 adalékanyagot (szentjánoskenyérliszt) széles körben alkalmazzák élelmiszer-stabilizátorként, illetve sűrítőanyagként, például jégkrémekben, ízesített tejtermékekben, desszertekben. Az etilén-oxidot elsősorban a vegyipar alkalmazza intermedier anyagként, de egyes országokban gomba- és rovarölő szerként, illetve felületfertőtlenítésre is használják. Az EU-ban azonban a növényvédelmi célú felhasználása tilos. Ennek oka, hogy a hatóanyag rákkeltő, mutagén és reprotoxikus (teratogén).


A Mars az ügy kapcsán közleményt adott ki, melyben hangsúlyozták, hogy az említett anyagot csak minimális mértékben használták, a fagylaltokba került mennyiség a még elfogadott küszöb alatt van. Hozzátették továbbá azt is, hogy az etilén-oxid csak néhány tételben van jelen, ezen termékek gyártási tételszámait (LOT) az ide kattintva elérhető dokumentum listázza. A gyártó arra kéri a vásárlókat, hogy ha vissza szeretnék kapni az édességek árát, küldjék el a csomagolásuk fényképét, valamint személyes adataikat a következő e-mail címre: contactmars@mhmr.ro.


Szatmár megyében ez idáig 7.370 darab etilén-oxidot tartalmazó fagylaltot vontak ki a kereskedelmi forgalomból.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: